Bitter-soet Tye

Hierdie post was eers getiteld ‘Bitter, Soet Alleen’. Want ek wou oor my ervaring van alleen wees gesels van onlangs en baie lank terug. Goed wat ek geleer het weens goeie inspraak van vriende, sielkundige (don’t knock it till you tried it), familie en kollegas. Ek besef toe dit is nie die enigste bittersoet goed in ons lewens nie. Gesprekke kom by my op van honderde ander situasies wat met mense gebeur.

Bittersoet stokperdjies, ja, stokperdjies. Onthou, daardie goed wat jy gedoen het voor kinders of jou huidige verhouding? Myne is saam ‘n pel baskitaar jol. Ons elkeen het ons eie goed wat vandag net nie meer moontlik is nie. Is dit sleg? Nee. Sien, in my geval is die pel getroud vandag met ‘n familie van sy eie en ek het my gesin. Sou ek hulle verruil om weer saam te kan ‘jam’? Nie in ‘n miljoen jaar nie. Ek kan sommer sien julle frons en vra waar is die soet. Die soet is nie opgesluit in weer jou stokperdjie beoefen nie. Dit is opgesluit in die herrinnering, in die stories wat jy jou kinders vertel, in die glimlag as jy weer die liedjie hoor. Vir die mense wat op die troue was: “Tonight’s gonna be a good night!”

Bittersoet keuses is seker die moeilikste een vir ons as mens om te hanteer. Dit is die keuses wat ons maak waar daar nie net goeie uitslae is nie. Dit is die vriende wat ons voel ons moet agterlaat weens ‘redes’. Dit is die verhoudinge wat ons opgee. Dit is die karre/kitare/haarkleur keuses wat ons na die tyd oor wonder. Van dit kan ons redelik maklik regmaak. Van dit is goed wat ons selfs jare later nogsteeds oor wonder. Hier is waar die gevaar in lê, dat ons te veel fokus op die keuses wat ons gemaak het en die lewe waar ons nou in is laat verbygaan. Leef in jou oomblik. Onthou die redes hoekom jy jou keuses gemaak het en weeg jou volgende keuse op teen die wysheid wat jy (hopelik) bekom het. Onthou altyd net die goeie anders sal die slegte jou begin opvreet. Dit eet net die goeie en sal jou verbitterd los.

Bittersoet mense. Eina. So trots op myself dat ek nie die woord ‘verhouding’ gebruik het nie. Alhoewel dit is presies waarna ek verwys. Net nie alleenlik na romantiese verhoudings nie. Daar is mense in my lewe wat ek altyd sal onthou vir wat hulle in my lewe gedoen het of beteken het. Tog onthou mens ook hoekom hulle nie meer in ons lewens is nie. Maak dit my minder lief vir hulle? Glad nie. Mis ek van hulle daagliks? Ja, verseker. Is dit reg om mense net tydelik in ons lewens te hê? Kan ons kwaad wees as mense in ons lewens is en dit voel hulle maak meer skade as goed? Nee, ons kan nie. Nou hoekom nie Francois? Hulle het blah blah blah… Jip. Ek het dit net so gesê. Sien jy kan nie wil vies raak vir mense nie, want die soet was goed, en die bitter… Wel my voorsiener is God, vir al wat ek weet was dit sy plan vir wat ek vir mense beteken het in my lewe. Hel ek is seker daar is mense daar buite wat so voel oor my in hulle lewens. Ek dink nou terug aan ‘n tennis afrigter op skool wat my afslag gegee het op lesse toe ek graad 9 (std 7) was. Elkeen van ons het sulke tye en mense in ons lewens. Onthou net jou voorsiener is God. Nie jou werk nie, nie die Lotto (rerig mense) nie, nie die nuutste Bitcoin of Forex scam nie en verseker nie jou rooi skoene nie.

Ek wil so bietjie aangaan oor bittersoet mense. Spesifiek oor romantiese verhoudings. Hoekom? Want ek moes ‘n hele paar lesse al hier leer. As iets hier gaping in jou eie verhouding wys, bespreek dit met jou maat ek maak dit reg. As dit julle lat voel asof julle perfek is, high five van my af!

  1. Dit is ok om alleen te wees. Eerder alleen as saam die verkeerde persoon. Ek weet wat dit is om saam die verkeerde persoon te wees, as jong man het dit my baie goeie vriendskap gekos want partykeer werk dinge nie uit nie. As julle dieselle vriende het gaan jy vriende verloor. Dis normaal. Dis seer. Werk deur die emosie, genees en beweeg aan.
  2. Teenoorgesteldes werk of fantasties of glad nie. Ek praat nie van die verlief stadium nie. Dan werk alles. Ek praat van na dit. Die ware liefde stadium. Sien dan is dit daaglikse werk, as ons nie dan die werk insit nie maak ons net ons maat seer. As hierdie werk is dit gewoonlik onbreekbaar. Dit is gewoonlik dan keuse liefde op sy beste. Julle kan mekaar gewoonlik beter dra as een swak is juis omdat julle verskil.
  3. Die verliefdheid moet minstens ‘n maand hou. Hoekom ‘n maand? 30 dae is hoe lank dit die mens vat om ‘n gewoonte te vorm. As jy nie in 30 dae van verliefdheid goeie gewoontes van jou maat lief hê kan kweek nie gaan jy dit ook nie in 30 jaar doen nie. As die verliefdheid na 30 dae ophou en jy is oor die verhouding… Wel, dis verby.
  4. Wees erger as wat jy normaalweg is. Nee, ek praat nie van vals wees nie. Ek praat van as jy hou van romantiese stories saam jou ou kyk, kyk dit 5 dae van die 6 wat julle saam tv kyk. Doen dit met die goed wat vir jou daagliks belangrik is. Sê van dag 1 af jy wil so baie tv kyk ens ens. Doen dit want as dit werk vir jou in die eerste 30 dae en dit raak minder daarna (dit raak altyd minder, maak maar vrede) sal jy nog ok wees. Dit sluit goed soos kuier met vriende ens in.
  5. Wees dood eerlik met alle kommunikasie. As jy nie hou van haar in rooi nie sê dit. As jy nie hou van sy gewoonte om bruin skoene by swart broek te dra nie, sê dit! Behou die eerlikheid, dit vat minder energie om eerlik te wees. Dit bou meer intimiteit. As julle die dag trou het julle moontlik meeste drama so uitgesorteer.

So dis dit van my kant af vanaand. Vrede.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s